Registratie- en kentekenplicht landbouwverkeer

Op 1 januari 2021 is de Wet Registratie en Kentekenplicht in gegaan. Vanaf die datum dienen alle nieuw afgeleverde landbouwvoertuigen te worden voorzien van een kentekenplaat (landbouwvoertuigen die niet op de openbare weg komen en enkele andere landbouwvoertuigen zijn uitgezonderd). Wij zijn hier op tijd mee begonnen en zijn door de RDW erkend om per 1 januari al onze afgeleverde landbouwvoertuigen te voorzien van een kenteken. 

Is mijn voertuig registratie- en kentekenplichtig? 

Neem de beslisboom door om te controleren of uw voertuig(en) registratie- en kentekenplichtig is:

Beslisboom registratie- en kentekenplaatplicht

Registreren

Landbouwvoertuigen die in uw bezit zijn dienen in de periode van 1 januari 2021 tot 31 december 2021 ingeschreven te worden bij de RDW. Tijdens deze conversieperiode is het registreren van uw landbouwvoertuig alleen een administratieve handeling en kunt u uw landbouwvoertuigen tegen een gereduceerd tarief (€ 18,-) registreren. Het registreren kan door de gegevens via E-Herkenning of DigiD door te geven via RDW. Dit kunnen wij helaas niet voor u doen.

Welke gegevens moet ik doorgeven om mijn voertuig te registreren?

Alle gegevens van het voertuig moeten kloppend aangeleverd worden om de registratie af te kunnen ronden. Wat moet u doorgeven?

 • Voertuig Identificatie Nummer (VIN), ook wel chassisnummer, framenummer of serienummer genoemd
 • Merk
 • Handelsbenaming (bijv. trekker, kipper, spuitmachine)
 • Europese voertuigcategorie; T, C, U, Z, S, R (uitleg zie afbeelding rechts)
 • Bouwjaar
 • Maximumconstructiesnelheid (bijv. 25, 40 of 50 km. per uur. Let op, bij 50 km. per uur keuringsplicht)
 • Brandstof
 • Voertuigomschrijving (bij mmbs; bijv. graafmachine of maaidorser)

Na het aanvragen ontvangt u een kentekencard. Hiermee kunt u bij ons eenvoudig uw kentekenplaten bestellen. Neem hiervoor contact met ons op. Zodra ze klaarliggen ontvangt u van ons bericht.

Wat is de prijs van een kentekenplaat?

 • Kentekenplaat lang-geel              € 12,- excl. BTW
 • Kentekenplaat motorfiets-geel   € 13,50 excl. BTW
 • Kentekenplaat lang-wit                € 9,- excl. BTW
 • Kentekenplaat motorfiets-wit     € 13,50 excl. BTW 

Voor welke kentekenplaat moet ik kiezen?

U mag zelf kiezen tussen de verschillende maten kentekenplaat. Volgens de RDW zijn hier geen specifieke regels aan verbonden.

Witte kentekenplaat

U kiest voor een volgplaat wanneer u uw kentekenplichtige trekker heeft uitgerust met een getrokken werktuig, waardoor het zicht op de kentekenplaat van uw trekker belemmert is. De volgplaat moet gelijk zijn aan het kenteken van de trekker die ervoor staat. 

Kentekenplaat bestellen

Kentekenplaten bestellen bij Blok Mechanisatie? Download het onderstaande bestelformulier, vul de gegevens in en mail het ingevulde formulier naar magazijn@blokmechanisatie.nl. De kentekenplaten liggen vaak binnen 1 werkdag voor u klaar.   

Bestelformulier kentekenplaten

Vragen?

Wilt u meer weten over de registratie of kentekenplicht? Neem contact met ons op of kijk op de website van Fedecom of RDW.

Open Kramp Webshop
Bestel je onderdelen hier
Blok
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
17:49